Informatie over Dakgoot

Hier vindt u informatie over zinken bakgoten en toebehoren.

Vergeet niets!! Bij de artikelen hebben we een gerelateerd artikel vermeld. Klik steeds via deze koppeling naar het volgende artikel en loop zo via elk eventueel benodigde artikel onze webwinkel door.

Koperen goten kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:

  • Goten voor het plaatsen in een getimmerde houten bak
  • Goten voor het plaatsen in gootbeugels

Goten die in een houten bak moeten worden geplaatst, worden altijd op maat gemaakt. Elke houten bak is verschillend, dus de goot die erin moet ook. Soms verschilt de goot aan de ene kant van de woning zelfs met die aan de andere kant van de woning. Het goed inmeten van een goot is hierbij van groot belang.

Wij doen alle moeite om u te ondersteunen met het meten en het maken van een tekening. Neem contact met ons op als u een maatwerk goot wilt bestellen.

Goten voor in gootbeugels zijn vaak standaard. Er zijn twee soorten goten voor in gootbeugels:

  • Bakgoten (goot met vlakke bodem)
  • Mastgoten (halfronde goot)
mastgoot van koper

Koperen Mastgoot

bakgoot van koper

Koperen Bakgoot


Er zijn 2 verschillende bakgoten en 6 verschillende mastgoten. De goten zijn qua grootte verschillend en hebben dus ook een verschillende capaciteit. De verschillende bakgoten zijn de B37 en B44 goot. De B staat voor bakgoot en het bijbehorende getal is gebaseerd op de ontwikkelde maat van het materiaal in cm. Een B44 goot is 44 cm ontwikkeld en is dus groter dan de B37 goot. De ontwikkelde maat is de uitgevouwen maat van het koper. Een B44 goot is gemaakt van een strook koper met een breedte van 44cm. Voor mastgoten geldt hetzelfde, alleen daar staat de M voor mastgoot. De Goten B37, B44, M37 en M44 zijn nederlandse modellen en de M250, M280, M333 en M400 zijn duitse modellen. Voor deze Duitse modellen zij ook dakgootverbinders leverbaar, waardoor u niet hoeft te solderen.

De B44, M44 en M400 worden vaak gebruikt voor woningen. De B37, M37 en M333 goten zijn net wat compacter en hebben een iets minder grote capaciteit. Voor schuren en kleine afdakjes wordt de M280 goot veel toegepast.

Voor het selecteren van de juiste goot moet ook gekeken worden naar de daklijn. Als het water tijdens een stortbui met grote snelheid van de pannen afkomt, is het vervelend dat het over de goot heen spoelt. Als er een rechte lijn van de pannen richting de goot wordt getrokken, moet deze zo ongeveer in het midden van de goot uitkomen. Tekeningen van de verschillende goten staan op deze pagina en op de informatiepagina voor bakgoten. Als u hulp nodig heeft met het selecteren van de juiste goot kunt u contact met ons opnemen. We kunnen eventueel ook verschillende soorten gootbeugels opsturen, zodat u met de gootbeugel in de hand het juiste model goot en gootbeugel kunt selecteren. Het kiezen van de juiste goot is belangrijk, maar er is geen hogere wiskunde voor nodig. Een goot moet ook goed passen bij het gebouw, het oog wil ook wat! Het ergste wat er zou kunnen gebeuren is dat de goot bij een stortbui zou overstromen en dat is misschien vervelend, maar ook niet meer dan dat.

Als er een bestaande goot moet worden vervangen, is het goed om eerst te kijken of de gootbeugels nog goed genoeg zijn om te laten hangen. Als de beugels nog goed zijn, kan de juiste goot worden geselecteerd. Als de benodigde goot er niet bij staat, kunnen we deze altijd op maat maken.

Vaak moet er om de 6 tot 12 meter een expansiestuk in een goot worden gemaakt. Dit expansiestuk moet de rek en krimp van de goot opvangen. Als er geen expansiestukken worden geplaatst, kan dit veel schade veroorzaken. Voor koperen goten zijn er standaard expansiestukken met rubber verkrijgbaar. Expansieschotten (separatieschotten) moeten op maat worden gemaakt.

Goten moeten onderling aan elkaar worden gesoldeerd. Om het u wat makkelijker te maken, kunt u de kopschotten en de tapeinden (uitloopjes) door ons in de goot laten solderen. U hoeft de goten dan alleen nog maar aan elkaar te solderen. Het verbinden van twee goten is veel makkelijker dan het solderen van een tapeind of een kopschot.

Meer informatie is te vinden op elke afzonderlijke pagina. Begin bij de goten en ga daarna achtereenvolgens naar de gootbeugels, kopschotten, tapeinden, hoekstukken en separatieschotten of expansiestukken. Gebruik hiervoor de koppeling aan de rechterkant van iedere artikelpagina. Denk ook aan het materiaal om te kunnen solderen.

Hieronder staan de tekeningen van de mastgoten. Op het eerste plaatje staan de duitse modellen M200 t/m M400. Wij hebben alleen de m250, M280, M333 en M400 goot op voorraad. Voor de andere goten moet u rekening houden met een wat langere levertijd. Op de volgende twee tekeningen staan de M37 en de M44 goot.